Pušelšank pri botri Jožefini
Zidanica Verček ni le kraj, kjer se dobro jé in pije, ampak tudi prostor, kjer lahko občutite duh preteklosti skozi pristno toplino botre Jožefine in njenim poskusom ohranjanja starih običajev in tradicij, ki približajo način življenja, kot so ga nekoč živeli na Trški gori.
Botra Jožefina vas pričaka pred svojo zidanico in vas povabi k pušelšanku. Z nasmehom na obrazu in z dolenjsko toplino vam postreže s kozarcem cvička in »zidaniško malčko« – preprostim, a okusnim prigrizkom, ki se prilega vinu. Med specialitetami, ki jih pripravlja botra Jožefina, se vedno najde vsaj kaj od naštetega:
- zidaniški krampač (tradicionalni prigrizek iz suhomesnatih dobrot),
- trgača (sladka ali slana pogača),
- krompirjeva župa z dolenjskimi štruklji,
- različne vrste potic in druge lokalne dobrote.
Ob teh jedeh vam botra Jožefina razkrije zgodbe o njihovem izvoru in tradicionalni pripravi, kar omogoča še globlje doživetje kulinarične dediščine. Poleg tega Zidanica Verček ob posebnih praznikih zaživi z raznimi dogodki, kulinaričnimi delavnicami in srečanji, ki jih organizira Turistično-kulturno društvo Trškogorsko srce. Slednji skrbijo, da bogata tradicija in običaji Trške gore ostajajo živi in cenjeni tudi med mlajšimi generacijami.
Zanimivost:
Beseda pušelšank ali vinotoč izhaja iz nemške besede Buschenschank, kar pomeni “točilnica pod vejo”. Ta običaj je nastal leta 1784, ko je cesar Jožef II. izdal zakon, ki je kmetom omogočil, da vse leto na domačem pragu prodajajo doma pridelano hrano, mošt in vino po cenah, ki so jih določili sami. Zakon je bil za kmete način, da so si izboljšali materialni položaj.
Tel: +386 (0)41 293 497
E-naslov: jozica.vercek@t-2.net