Martinovanje na Trški gori
Martinovanje je tradicionalni slovenski praznik, posvečen novemu vinu, ki ga praznujemo 11. novembra, na god sv. Martina iz Toursa. Ta dan označuje prehod mošta v vino, kar je v vinorodnih deželah pomemben dogodek.
Tudi na Trški gori martinovanje poteka v številnih zidanicah, kjer lahko obiskovalci uživajo v domačih dobrotah, cvičku in harmoniki, kar prispeva k pristnemu doživetju dolenjske kulture. Poleg tega so značilne tudi tradicionalne jedi, kot so pečena gos ali raca z mlinci in rdečim zeljem, ki spremljajo praznovanje. Te jedi imajo svoj simbolni pomen; na primer, gos je na krožniku zaradi starodavne legende, ki pravi, da so goske izdale sv. Martina, ko se je skrival pred tem, da bi postal škof.
Lokalni vinogradniki in društva, kot je Društvo vinogradnikov Trška gora, organizirajo različne dogodke, vključno z degustacijami vin, predstavitvami lokalnih kulinaričnih specialitet in kulturnimi prireditvami. Martinovanje na Trški gori je tako priložnost za obiskovalce, da spoznajo lokalno tradicijo, uživajo v vrhunskih vinih in kulinariki ter doživijo edinstveno vzdušje dolenjske vinske pokrajine.